Poradna Via ferrata


Autor: | Vloženo: 12.09.2012 000 21:48 | Témata: Poradna Via ferrata

Proc ma vazaci smycka prekrut,zivotnost gum?

perovaci karabinove konce maji jakou zivotnost,gumy?

  • 12. září 2012 - Oficiální zástupce obchodu Makalu

    Dobrý den

    Smyčka má překrut záměrně, jelikož po navázání na úvazek bude smyčka díky překrutu rovně, tedy bez překrutu. Pokud by ve volném stavu překrut neměla, došlo by k němu po navázání.

    Ohledně životnosti výrobce doslova píše: "Bezpečnostní normy pro tento výrobek neřeší normativně vliv opotřebení a neposkytují metodologii na
    jeho měření. Dne 6. 9. zasedá v Bernu komise UIAA k problematice bezpečnosti použití ferátových setů. Tohoto zasedání se účastní i náš zástupce. S výsledky jednání, které mohou mít dopad na budoucí bezpečnostní normy, budeme bezprostředně seznámeni."

    Každopádně zásadní pravidlo je, že po pádu do setu by mělo po té dojít k jeho výměně. Dále je nutné pravidelně celý výrobek sledovat (odření a narušení lana a smyček, švy, funkčnost karabin atd.) a při viditelném poškození či podezření vyměnit danou část či celý set. Opotřebnení se může výrazně lišit kus od kusu podle podmínek v kterých se používá a způsobu jakým se se setem zachází.

    Vzhledem k letošní nehodě v Tirolských alpách bude jistě norma upravena a stanovena metrologie pro měření opotřebení.

    Přeji pěkný večer
    Pepa Douša

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • jiri

      12. září 2012 - jiri

      dekuji za prvni bod a k zivotnosti..slo me o to, jestli se opletene gumy nevytahaji a nezpuchri napr.Nechci si kupovat novy set kazdych napr. 4-5 let...nevyuzivam je tak casto.


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.